Albatross 88 Organisationskonsulter

Lyftkraft - våra blogginlägg

Ledarskapets retorik: Det är inte dig själv du ska övertyga, det är den du pratar med

Av: Torbjörn Jonasson

 

Jag hade världens bästa idé. Den var så bra att ledningsgruppen, d.v.s. chefen, borde nappa direkt. Presentationen var förberedd och verkligen genomarbetad. Jag hade samlat alla argument som fanns, tyckte jag. Det tog ungefär tio minuter att få ett icke förhandlingsbart nej.

Idag, sjutton år senare, kan jag fortfarande bli arg på mig själv. Så korkat att inte fatta den grundläggande regeln i all form av övertalning: det är motparten som ska övertygas, inte jag själv. Jag är ju redan övertygad och behöver inte fler argument.

De gamla grekerna skapade den klassiska retoriken för 2.500 år sedan och hade jag studerat retorik den gången för femton år sedan hade jag kanske lyckats bättre. På Aristoteles tid var man klar över att all övertalning handlar om att bemästra tre typer av argument: ethos, pathos och logos.

Ethos handlar om att argumentera för sin egen trovärdighet. Det är med ethos man lyfter fram sin passion, sin kunskap och sin erfarenhet. Som talare försöker man få åhörarna att identifiera sig med en och tycka man är en trovärdig figur. Jag gjorde misstaget att överskatta min upparbetade trovärdighet. Brist på ödmjukhet är ett annat sätt att beskriva det.

Pathos är argument som talar till åhörarnas känslor. Med pathos får talaren lyssnarna att känna sorg, smärta, glädje, eufori eller vad man nu vill att de ska känna. Talaren arbetar med åhörarnas naturliga empati och försöker få gehör för sitt förslag. Min chef kände absolut ingenting efter min presentation.

Logos är de logiska argumenten. Här handlar det om orsak-verkan och ett bra logiskt argument ska inte gå att säga emot. "När det regnar blir det vått och det talar för att vi skaffar paraplyer till alla", är ett typiskt logosargument. Dess motsvarande pathosargument skulle kunna vara att "Den lilla flickan utan paraply blev avkyld och drog på sig lunginflammation. Om vi underlåter att investera i paraplyer kommer fler barn att bli lidande."

Jag fallerade även på logosargumenten, eftersom jag inte vägde in att det som var viktigt för mig inte var viktigt för min chef. Så här sjutton år senare förstår jag varför det blev nej.

Retorik är grunden för alla former av ledarskap

När jag idag hjälper mina adepter att utveckla sin naturliga ledarstil kommer jag förr eller senare in på klassisk retorik. Det är grunden i alla former av ledarskap och alla andra discipliner är bara stöd till retoriken. Motivationsteorier hjälper oss att förstå vilka typer av argument som är gångbara. Personlighetsteorier förklarar varför olika argument fungerar olika på olika människor. Målstyrning fungerar inte utan att ta hänsyn till vilka argument som biter.

Så när vi i olika sammanhang pratar om ett modernt ledarskap, menar vi att vi tillämpar kunskapen som de gamla grekerna lade grunden till för 2.500 år sedan.

Vi lämnar över stafettpinnen

Susann Arvidsson lämnar Albatross 88

Jag har varit verksam som konsult i snart trettio år och känner att det är dags att börja trappa ner mitt engagemang i arbetslivet.

 

Eftersom Albatross 88 nu gör en del förändringar känns det som rätt tillfälle för mig att lämna företaget. Det har varit stimulerande år i Albatross 88 och jag har  fått ta del av alla konsulters erfarenheter, kompetens och kunskap och den goda andan som finns.

 

När jag kom in i företaget fanns det konsulter som arbetat tillsammans under lång tid och som jag kände stort förtroende för. Det var ett lyft för mig att få samarbeta med andra och att vara en del av ett trovärdigt varumärke som Albatross 88 Organisationskonsulter.

 

Nu önskar jag önskar nya Albatross 88 lycka till framöver!

 

Susann Arvidsson

 _______
Monica Andersson lämnar Albatross 88

Nu är det dags att gå vidare!

 

Efter 21 år som delägare i Albatross 88 Organisationskonsulter och med ålderns rätt, avslutar jag denna del av arbetslivet.

 

Många möten, många kunder, många utvecklingstillfällen, många samtal och många diskussioner senare TACKAR JAG MED STOR ÖDMJUKHET FÖR ALLT!

 

Avslutar med att citera Hasse Alfredsson: "Å så roligt vi har haft.....!"

 

Jag önskar Albatross 88 Organisationskonsulter fortsatt god utveckling!

 

Monica Andersson

_______
Torbjörn Jonasson lämnar Albatross 88

Efter tio år som delägare har jag bestämt mig för att fokusera på mitt nördiga specialintresse ledarstilsutveckling.

 

Jag har haft 10 roliga, spännande och utvecklande år i Albatross 88. Härliga kamrater, intressanta uppdrag och många, många fantastiska upplevelser. 

 

Nu arbetar jag vidare som enmanskonsult, men kommer att fortsätta samarbeta med Jörn Holmgren och Albatross 88 Organisationskonsulter.

 

Lycka till med den fortsatta utvecklingen av Albatross 88 Organisationskonsulter och etableringen i nordöstra Skåne. 

 

Vill du följa mig så hittar du mig på

 

www.ledarstilsexperten.se

 

Torbjörn Jonasson

Följ Albatross 88

facebook    LinkedIn

 

 

Google+ >>

Albatross 88 Organisationskonsulter

Björkhemsvägen 15 C, 291 54 Kristianstad

0703-31 71 17, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Copyright © 2017 Albatross 88 Organisationskonsulter
All Rights Reserved. Logga in