Albatross 88 Organisationskonsulter

Lyftkraft - våra blogginlägg

Jag är introvert och uppgiftsorienterad, så låt mig slippa en del av det sociala jollret!

Av: Torbjörn Jonasson

 

Jag börjar bli bättre och bättre på att undvika jobbiga situationer. Mässor, mingel och middagar med okända människor får mig att må dåligt. "Det är så spännande att träffa nya människor", säger mina extraverta och relationsorienterade kolleger. "Hur vet ni det?", frågar jag. "Ni pladdrar ju bara på om oväsentligheter."

Innan jag fortsätter vill jag bara förtydliga att det inte finns någon koppling mellan introvert och uppgiftsorienterad eller mellan extravert och relationsorienterad. Jag råkar bara kombinera personlighetsdraget introvert med en hög uppgiftsorientering. Det sociala relationsskapandet är inte så viktigt för mig.

iStock 597940046 500Jag var på en mingeltillställning för en tid sedan. Gick runt bland en massa människor som stod i smågrupper och pratade. Samma rutin i varje grupp. En person höll hov och berättade en ointressant skröna ur sitt liv medan övriga lyssnade intresserat.

Någon enstaka grupp diskuterade ett ämne som intresserade mig, men när jag försökte gå med i diskussionen blev jag fullständigt ignorerad. Det tog lång stund innan det blev en tillräckligt lång paus i ordflödet för att jag skulle kunna bryta in.

Sedan blev jag avbruten av en extravert snackepelle som "bara måste berätta en sak", så fort jag drog in luft.

På mässor, mingel och middagar med okända människor känner jag mig som en utomjording. Jag trodde länge att jag var mindre socialt begåvad och att människor inte gillade mitt sällskap. En kompis berättade om sin egen upplevelse av samma sak. "Sitter jag vid ett långbord så är det alltid vid min plats delningen sker. På min högra sida riktas all uppmärksamhet åt höger. På min vänstra sida riktas all uppmärksamhet åt vänster." Jag känner igen mig i den berättelsen. Med åren har jag förstått att jag är lika socialt begåvad som genomsnittet i befolkningen, men att jag är allvarligt ointresserad av kallprat.

När jag hamnar bland kallpratande människor fullständigt sprutar jag ut signaler om hur ointressant jag tycker att det är. Signalerna går inte att missa, om man inte befinner sig i koma eller bra nära. Människor som bara vill prata om sig själva och som inte visar något intresse för mig, blir snabbt avkylda av min isande utstrålning och flyr.

Nej, min arena är inte folksamlingar. Min idé om social samvaro är två, tre, fyra personer som har en intressant diskussion om ett ämne som intresserar oss. Då kan jag gå igång och dessutom vara både trevlig, inspirerande och rolig (har jag hört).

Jag kan vara ett problem för chefen

Människor som är som jag kan vara ett problem för chefer. Det är vi som undviker after work och firmafester. Det är vi som upplevs som mindre sociala. Det är vi som förväntas ändra på oss, för ingen platsannons skulle någonsin söka en inåtvänd, reflekterande medarbetare som trivs bäst i sin egen bubbla.

Ett tips till den chef som har turen och modet att anställa introverta, uppgiftsorienterade människor är att acceptera oss. Låt oss få tillräckligt med tid i i den introverta bubblan och låt oss slippa minglen. Då får du en lojal, kompetent och motiverad medarbetare.

33,0,0,65,1
600,600,60,1,3000,5000,25,800
90,150,1,50,2,30,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
Powered By Creative Image Slider
Kristos Tsilkos
Jörn Holmgren
Monica Andersson
Torbjörn Jonasson
Susann Arvidsson

På gång

Torbjörn Jonasson lämnar Albatross 88

Efter tio år som delägare har han bestämt sig för att fokusera på sitt nördiga specialintresse ledarstilsutveckling.

 

 

Vill du följa honom så hittar du honom på

 

www.ledarstilsexperten.se

 

Lycka till!

Kurser och föreläsningar

September 2017
ti on to fr
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Följ Albatross 88

facebook    LinkedIn

 

 

Google+ >>

Albatross 88 Organisationskonsulter

Björkhemsvägen 15 C, 291 54 Kristianstad

0703-31 71 17, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Copyright © 2017 Albatross 88 Organisationskonsulter
All Rights Reserved. Logga in