Albatross 88 Organisationskonsulter

Lyftkraft - våra blogginlägg

"Du chefen, jag skiter faktiskt i företagets mål!"

Av: Torbjörn Jonasson

 

Vi hade fyllt det största konferensrummet för att lyssna på en av de högsta cheferna. Längst fram satt påläggskalvarna som såg en chefskarriär framför sig. Längst bak satt gänget som bara tyckte att det här var bortkastad tid. Någonstans i mitten satt jag och tänkte: "Du chefen, jag skiter faktiskt i företagets mål.".

Framme vid Powerpointbilden berättade chefen om företagets vision och affärsidé. Hen berättade om hur vi skulle växa och hur vi skulle ta marknadsandelar. En lysande framtid väntade oss om vi bara kunde trycka upp debiteringsgraden till X% och några andra mätetal till Y%. Visst kändes det bra att vara en del av detta stora äventyr, även om jag inte riktigt förstod min del i det hela.

Några veckor senare var det dags för utvecklingssamtal och min närmaste chef skulle sätta personliga mål för mig. Jag hade varit på ledarutbildning och lärt mig om SMARTa mål (specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt, tidsatt), så jag visste vad det handlade om. Därför kändes det lite konstigt att målen snarare var SMRTa. Acceptansen innebar tydligen att jag skulle skriva under, inte att jag skulle känna ägarskap för målen.

Målen sockrades med en bonus

För att sockra målen erbjöds jag en bonus på en fjärdedels månadslön om jag nådde målen. Detta under förutsättning att företaget nådde sina övergripande mål, att regionen nådde sina mål och att jag fortfarande var anställd vid utbetalningstillfället 14 månader senare. Jag kan inte säga att det påverkade mitt beteende i någon större utsträckning.

I det här fallet var det mycket som gick snett. För det första var det inga personliga mål, de var snarare individuella. För det andra blev mitt mål inte att uppnå företagets mål, utan att få bonusen. För det tredje var jag inte ett dugg intresserad av att maxa debiteringsgraden, utan ville mycket hellre få roliga och utvecklande uppdrag.

 

Lär känna dina medarbetare och gör det som krävs för att de ska utvecklas och lyckas. Lägg inte energin på meningslös och icke beteendepåverkande målstyrning.

 

Jag säger inte att målstyrning inte fungerar. Om jag skulle sätta mål som jag verkligen brinner för att nå, så fungerar det. Rätt mål skulle aktivera rätt beteende. Vi kan ju lägga till ett A i slutet på ramsan så att det blir SMARTA. Detta A låter vi betyda "Aktivera rätt beteende". Jag är övertygad om att målstyrningen i många, svenska företag missar den delen.

Lär känna dina medarbetare

Så mitt recept är att lägga ner den traditionella synen på målstyrning och vända på steken. Börja med frågan "vilket eller vilka beteenden vill jag ha ut av mina anställda?". Fråga sedan den anställde vad du som chef behöver göra för att den anställde ska ha dessa beteenden. Utifrån svaret kan du börja leda mot framgång. Kanske innebär det individuella mål med kopplad bonus. Kanske innebär det en frihet att själv få planera sin tid. Kanske innebär det tät feedback och positiv förstärkning.

Lär känna dina medarbetare och gör det som krävs för att de ska utvecklas och lyckas. Lägg inte energin på meningslös och icke beteendepåverkande målstyrning.

På gång

Monica Andersson lämnar Albatross 88

Nu är det dags att gå vidare!

 

Efter 21 år som delägare i Albatross 88 Organisationskonsulter och med ålderns rätt, avslutar jag denna del av arbetslivet.

 

Många möten, många kunder, många utvecklingstillfällen, många samtal och många diskussioner senare TACKAR JAG MED STOR ÖDMJUKHET FÖR ALLT!

 

Avslutar med att citera Hasse Alfredsson: "Å så roligt vi har haft.....!"

 

Jag önskar Albatross 88 Organisationskonsulter fortsatt god utveckling!

 

Monica Andersson

_______
Torbjörn Jonasson lämnar Albatross 88

Efter tio år som delägare har han bestämt sig för att fokusera på sitt nördiga specialintresse ledarstilsutveckling.

 

 

Vill du följa honom så hittar du honom på

 

www.ledarstilsexperten.se

 

Lycka till!

Kurser och föreläsningar

Oktober 2017
ti on to fr
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Följ Albatross 88

facebook    LinkedIn

 

 

Google+ >>

Albatross 88 Organisationskonsulter

Björkhemsvägen 15 C, 291 54 Kristianstad

0703-31 71 17, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Copyright © 2017 Albatross 88 Organisationskonsulter
All Rights Reserved. Logga in