Albatross 88 Organisationskonsulter

Lyftkraft - våra blogginlägg

Gruppdynamik: gemytet, den förföriska honungsfällan

Av: Torbjörn Jonasson

 

"Ärligt talat, konsulten, det har bara blivit värre sedan du kom hit!"

Orden kom från gruppchefen när jag hade haft andra träffen med gruppen. Det som hade startat med en workshop, hade långsamt glidit in i en öppen konflikt. "Bra!", sa jag, "då är vi på rätt väg".

I Will Schutz´s klassiska FIRO (modell som beskriver gruppdynamik) har det i många svenska tillämpningar lagts in en viloperiod mellan tillhörafasen och rollsökningsfasen, kallad gemyt.

Gruppen kan nå gemytet från två håll. Antingen har gruppen kommit igenom tillhörafasen och alla har klivit ombord på båten, eller så har gruppen varit ute i rollsökningsfasen och backat tillbaka till gemytet. Det är denna sista situation som är så lömsk.

FIROI gemytet känns allting bra. Inga större konflikter eller intressemotsättningar som förpestar gruppens tillvaro. Ledaren styr gruppens arbete och ingen försöker ändra på någon annan. Å andra sidan försöker ingen hjälpa någon annan att utvecklas. Gruppens problem är inte mina problem.

Om gruppen har varit ute i rollsökningsfasen och sedan backat tillbaka in i gemytet, så tror den ibland felaktigt att den lyckats nå idyllen innan övergången till öppenhet (se bilden). När det då kommer in en konsult och försöker trycka ut gruppen i rollsökning, kommer det mesta att kännas fel. "Varför ska vi dra upp allt det jobbiga nu? Det är bättre vi är konkreta."

Som konsult får jag ofta jobba i motvind när jag ska hjälpa en grupp ut ur gemytet. Det är så extremt attraktivt att stanna kvar, när nästa fas mest innebär konflikter, tandgnisslan och ångest. Men jag vet att de arbetsgrupper som stannar kvar i gemytet aldrig blir högproducerande. Är du som chef nöjd med en medelmåttigt producerande grupp, så låt den stanna kvar i gemytet. Vill du hellre satsa på att bygga en riktigt vass grupp, som klarar de flesta utmaningar utan att du behöver kämpa som ett djur, då måste du nog tvinga ut gruppen ur gemytet.

Börja resan mot öppenhet genom att själv vara öppen. Be om feedback och ge feedback. Skaffa dig någon att luta dig mot, eftersom gruppen kommer att ansätta dig hårt under resan. Bekämpa alla försök att dra gruppen tillbaka till gemytet. Beröm alla framsteg som gruppen eller enskilda gruppmedlemmar gör.

Som ledare för en grupp i rollsökningsfasen behöver du vara uppmärksam om du skulle känna att gruppen plötsligt blivit mer harmonisk. Det kan vara bra för att gruppen gått in i idyll. Det kan också vara kris för att gruppen glidit tillbaka in i gemyt. I det sistnämnda fallet är det bara att ta ett djupt andetag och starta upp utvecklingsprocessen igen.

 

På gång

Monica Andersson lämnar Albatross 88

Nu är det dags att gå vidare!

 

Efter 21 år som delägare i Albatross 88 Organisationskonsulter och med ålderns rätt, avslutar jag denna del av arbetslivet.

 

Många möten, många kunder, många utvecklingstillfällen, många samtal och många diskussioner senare TACKAR JAG MED STOR ÖDMJUKHET FÖR ALLT!

 

Avslutar med att citera Hasse Alfredsson: "Å så roligt vi har haft.....!"

 

Jag önskar Albatross 88 Organisationskonsulter fortsatt god utveckling!

 

Monica Andersson

_______
Torbjörn Jonasson lämnar Albatross 88

Efter tio år som delägare har han bestämt sig för att fokusera på sitt nördiga specialintresse ledarstilsutveckling.

 

 

Vill du följa honom så hittar du honom på

 

www.ledarstilsexperten.se

 

Lycka till!

Kurser och föreläsningar

Oktober 2017
ti on to fr
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Följ Albatross 88

facebook    LinkedIn

 

 

Google+ >>

Albatross 88 Organisationskonsulter

Björkhemsvägen 15 C, 291 54 Kristianstad

0703-31 71 17, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Copyright © 2017 Albatross 88 Organisationskonsulter
All Rights Reserved. Logga in